Mic dejun, spre Haifa trecem pe langa Caesareea si admiram Apeductul roman. Haifa al treilea oraş port ca mărime din Israel, situat în golf, la poalele Muntelui Carmel. Admiram Templul Cultului Bahai, cu Grădinile sale superb terasate, sit Patrimoniu UNESCO şi, încântaţi de atâta frumuseţe, poposim la Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Plecăm spre Capernaum, pentru a vizita Casa Sfântului Petru şi Sinagoga Alba. Ne continuăm traseul spre Tabgha, unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni şi apoi poposim pe Muntele Fericirilor, o colină domoală, de 560 m înălţime, în mijlocul cîmpiei de unde ochii pot privi la Marea Galileei. Întoarcere la hotel în Tiberias, cină şi cazare.
Sit-uri vizitate:
Haifa este un oraş din Israel, al treilea ca mărime şi cel mai mare port din acest stat.
Muntele Carmel lant muntos in partea NV a Israelului la poalele caruia se afla orasul Haifa. Numele său derivă din limba ebraică "Kerem El - כרם אל" însemnând "Viia Domnului". Numele "carmel" este folosit de mănăstirile ordinului călugăresc catolic al carmeliţilor ,deoarece prima dintre ele (Stella Maris) a fost întemeiată pe muntele Carmel.
Templul cultului BAHA'I, are 19 platforme cu gradini suspendate pe muntele Carmel si este un sit patrimoniu UNESCO. Gradinile din jurul templului Bahai sunt o minune greu de imaginat inainte sa o vezi-biserica tuturor religilor -cum se mai numeste, datorita iubirii de natura ,de armonie,de frumos . Chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vase cu flori si straturi colorate de sezon insufletesc spiritul vizitatorului cu impresia ca se afla in Gradina Raiului
Cultul Baha'i a fost fondat de Baha'u'llah (sec. XIX). Acesta a fost unul dintre adeptii lui Marza Ali Muhamad - un reformator siit din sudul Persiei, prigonit, inchis si exilat vreme de 40 de ani.
Adeptii peste 6 milioane in intreaga lume, considera ca toate religiile pleaca de la o sursa divina comuna. Respectul fata de celelalte religii ii face sa nu permita prozelitismul. Singura forma de atragere a unor noi membri poate fi exemplul personal al adeptilor sectei.
Religia baha'i afirma ca de-a lungul timpului, Dumnezeu a trimis oamenilor profeti pentru a le dezvalui vointa divina. Din acestia amintim pe Krishna, Moise, Iisus, Mahomed. Cartile sfinte ale tuturor religiilor nu se resping, ci se completeaza si se implinesc una prin cealalta. Daca un om vrea sa-l cunoasca pe Dumnezeu, el trebuie sa-l vada intr-o oglinda perfecta: crestinii il vad in Iisus, baha'ii in Baha'u'llah. Exclud alti intermediari, apreciind ca in trecut poporul era ignorant, analfabet si de aceea erau necesari preotii care sa citeasca si sa explice scrierile sfinte. Nu recunosc preotia si viata monahala a credinciosilor izolati de lume.
Aceasta noua religie - un "nou legamant" intre Dumnezeu si om - are o practica (rugaciune, ceremonii) modesta: se recita si se incanteaza texte sacre.
Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad, situata dincolo de Iordan; de aici si numele prorocului, Ilie Tesviteanul. Potrivit traditiei, Sovac, tatal lui Ilie, a vazut oameni imbracati in haine albe invelindu-l in haine de foc, dandu-i sa manance o flacara. Aceasta vedenie a fost interpretata de preotii templului din Ierusalim, ca Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.
Atestare biblica:
Ilie este Sfantul care a inchis cerurile si pentru ca intotdeauna Sfantul Ilie a actionat "dupa cuvantul Domnului" (III Regi 17, 5), el poate fi considerat un subiect al lucrarilor Dumnezeiesti. Voia sa devina una cu voia Domnului. Astfel, ajunge sa rosteasca: " Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel inaintea Caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie decat numai cand voi zice eu!" (III Regi 17, 1).
Întrucât Dumnezeu respecta jurământul Proorocului Ilie, aşteptând ca acesta să inţeleagă că Domnul nu doreşte moartea păcătoşilor, ci îndreptarea lor (cf. Iezechiel 33 :11), seceta a ţinut trei ani, decimând populaţia, iar Regele Ahab il cautase intre timp peste tot pe Profetul Ilie, prin slugile sale. Atunci s-a împlinit cuvântul Sfăntului Prooroc Moise, întâiul văzător de Dumnezeu, care a zis către Israil:
“Va fi cerul deasupra capului tău de aramă şi pămîntul cel de sub tine de fier.“
Sfantul Ilie merge spre muntele Hebron, pentru a scapa de furia Izabelei care dorea sa-l ucida. Aici se ascunde intr-o pestera, se plange lui Dumnezeu de faradelegile poporului Israel, de omorarea prorocilor lui Israel, de daramarea templelor.
Aşa cum Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul primei veniri a Fiului lui Dumnezeu, tot aşa se crede că Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul va fi premergătorul celei de-a doua veniri, la sfârşitul veacurilor.
Tradiţia Bisericii îi crede pe Enoh si pe Ilie ca fiind cei doi martori care vor muri în ultima luptă împotriva lui Antihrist (Apocalipsa 11) - explicând astfel, motivul pentru care au fost păziţi de moarte până atunci.
Capernaum orasul lui Iisus, in care era si casa Sfantului Petru. Cetatea a fost un centru al activităţilor lui Isus în partea evreiasca a Galileei: " Si parasind Nazaretul, a venit de a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele lui Zebulon si Neftali" (Matei 4:13) si a devenit cunoscut ca "orasul Sau ""intrand in corabie, Iisus a trecut si a venit in cetatea Sa"(Matei 9:1), unde a facut multe miracole:
"Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai cu zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea" ( Matei 8:5-10);
"Si venind Iisus in casa lui Petru, a vazut pe soacra acestuia zacand, prinsa de friguri. Si S-a atins de mana ei si au lasat-o frigurile si s-a sculat si Ii slujea Lui" (Matei 8:14-17);
"Si l-a certa Iisus zicand: Taci si iesi din el. Iar demonul, aruncandu-l in mijlocul sinagogii, a iesit din el,,cu nimic vatamandu-l (Luca 4:31 - 35);
"Auzind ea cele spuse despre Iisus, a venit in multime si pe la spate s-a atins de haina Lui. Caci isi zicea: De ma voi atinge macar de haina Lui, ma voi vindeca!"
A vindecat/inviat pe fiica mai marelui sinagogii ( Marcu 5:21-42); şi a vizitat sinagoga (Marcu 1:21-28)
Sinagoga din Capernaum era o structura impresionanta. Construita din mari, blocuri de calcar alb aduse de pe dealurile de vest a oraşului, Constructia s-a remarcat printre clădirile de bazalt gri care o înconjoară. Sinagoga a fost construita pe o platformă cu doi metri mai sus decat casele din oraş şi era separata de acestea prin străzi pe toate cele patru laturi. Orientata nord-sud, a avut decoratiuni de mare finete pe fatada de sud spre Ierusalim.
Casa lui Petru este localizata la aproximativ 30m. la sud de sinagoga. Constructia are 3 nivele de vechime, in cel mai scăzut nivel au fost gasite ruinele unei locuinţe din secolul 1 î.en, identificate de tradiţia creştină ca si casa lui Sf. Petru. În această perioadă timpurie, semnificaţia religioasă a fost deja atribuita cladir, camere au fost adăugate şi pereţii şi podelele au fost acoperite cu tencuială de culoare deschisă. Cladirea si cea mai mare incapere (7 x 6.5 m) a servit ca domus ecclesia (casa de rugaciune, biserica) pentru comunitate. Pelerinii care au vizitat casa, în perioada romană au lasat graffiti pe ziduri, inclusiv cuvintele "Isus", "Doamne", "Mesia" şi "Dumnezeu" în limba greacă, latină şi siriacă, precum şi simboluri creştine, inclusiv crucifix, o barcă şi peşti.
Tabgha unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni. Malul nordic al Marii Galileea este scena a numeroase pilde din Evanghelie, inclusiv cea a inmultirii painilor si pestilor.
Primii crestini au marcat locul acestei minuni " Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba, si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor." (Matei 14:15-21) , ( Marcu 6:35-44; Ioan 6:1-14), cu o biserica cu mozaicuri deodebite.Pâini mici şi peste sunt reprezenatate in acest de mozaic, astfel marcând locul unde Iisus a rostit binecuvântarea peste pâine, locul devenind un simbol al acestuit miracol.
Muntele Fericirilor Denumire data de crestini muntelui de pe care Hristos a rostit "Predica de pe munte" (Matei 5, 3-10). Evanghelistul nu spune numele muntelui. O veche traditie spune ca "Muntele Fericirilor" este muntele numit astazi Kuirun (Karn) Hattin (Coarnele Hattinului), situat cam la 7 km mai spre nord-vest de orasul Tiberiada.
Muntele Fericirilor seamănă cu un colţ de rai: grădini frumoase, arbori exotici uriaşi, cîţiva ficuşi se spune că au chiar mii de ani, flori de toate culorile... Ca zgomotele să nu tulbure liniştea, în jurul muntelui nu s-a stabilit vreo aşezare omenească. Doar păsările cu ciripitul lor conturbă liniştea şi, ca o binecuvîntare, glasurile celor care alcătuiesc ARMONIA.
Biserica de pe Muntele Fericirilor este o biserică atipică. E o rotondă octogonală pe fiecare latura stă scrisă o fericire, cea de a9-a fericire fiind biserica in sine.
Cele 9 fericiri:
"3 Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor.Cu inima plina de bucurie inceiem acesta zi minunata. Cina si cazarea la hotel in Tiberias. ◦
4 Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
5 Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
6 Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
7 Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.
8 Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.
9 Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
10 Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.
11 Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
12 Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi." (Matei 5, 3-12).
•
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu