Vacanta pentru trup si suflet!

"Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu"


Este una din cele 9 fericiri rostite de Iisus Hristos pe Muntele Fericirilor. O inima curata este acea inima in care incape si Hristos, dar si aproapele, mai putin propriul egoism. Este o inima in care nu se mai gaseste nimic din ceea ce murdareste chipul lui Hristos aflat in fiecare dintre noi.


duminică, 21 martie 2010

Ce vedem si ce reprezinta ce vedem - Ziua a III-a: BUNA-VESTIRE SI PRIMA MINUNE...

Ziua a III-a: BUNA-VESTIRE SI PRIMA MINUNE...

După micul dejun ne îndreptăm Acco, capitala cruciaţilor, port-cetate ce nu a putut fi cucerit de Napoleon Bonaparte. Apoi ne îndreptăm spre Nazareth, locul unde Iisus şi-a petrecut o mare parte din viaţa sa. Vizităm Biserica Bunei Vestiri, înalţată pe locul unde Arhanghelul Gabriel a anunţat-o pe Fecioara Maria, că va naşte Fiul Domnului, apoi vizităm Biserica Ortodoxă Grecească „Sf. Gabriel”, unde în altarul mic şi întunecos se aude susurul Izvorului Sfintei Marii...Plecăm spre Cana Galileei (Kafi Kana), unde Hristos a făcut prima minune, transformând apa în vin, în casa lui Simon Cananitul. Cină şi cazare în Tiberias.

Sit-uri vizitate:
 
Acco capitala cruciaţilor, ( caverii ioaniti, cavaleri de malta) port-cetate ce nu a putut fi cucerit de Napoleon Bonaparte. Akko sau Acre, este un oraş din vestul Galileei în Districul de Nord din Israel. La sfârşitul anului 2007 populaţia era de 46.000 locuitori. Oraşul a avut o importanţă deosebită în istorie având o locaţie cheie în accesul spre Levant.

Cornul abundenţei (denumită şi semiluna fertilă) este o regiune în vestul Asiei, care cuprinde zone relativ fertile din Mesopotamia şi Levant. Locul a fost numit astfel datorită solului fertil şi formei sale de corn sau semilună. Actualmente, ţările care posedă teritorii din fostul corn al abundenţei sunt: Irak, Siria, Liban, Israel, Teritoriile Palestiniene şi Iordania, plus marginea sud-estică a Turciei şi cea vestică a Iranului

Nazareth locul unde Iisus şi-a petrecut o mare parte din viaţa sa, locul unde Fecioara Maria locuia si unde Presfanta a  primit "VESTEA" nasterii Mintuitorului.

Iisus Hristos - nume stabilit in Noul Testament, inclus in cea dintai marturisire de credinta crestina (Fil. 2, 5) pentru a recunoaste pe Iisus din Nazaret ca Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Domnul si Mantuitorul: "Si orice limba sa marturiseasca, spre slava lui Dumnezeu Tatal, ca Iisus Hristos este Domnul." (Fil. 2, 11).

Pentru a-L distinge de altii cu acelasi nume, se recurge la o indicatie geografica: Iisus din Nazaretul Galileii (Mt. 21, 11; Mc. 1, 9), Iisus din Nazaret (In 1, 45; 18, 5, 7; Fapte 2, 22, 32, 36), sau Iisus Nazarineanul (Mc. 1, 24; 10, 47; Lc. 24,19). Prin "acest Iisus", apostolii indica pur si simplu persoana istorica a Celui ce le-a fost invatator, in calitatea lor de contemporani, discipoli si martori autentici de la inceput (I In 1,1; Fapte 8, 35; 13, 23, 33; 19, 4).
 
Biserica Buna Vestire :  Bazilica Buna Vestire din Nazaret este o biserica catolica moderna construita peste ruinele a doua biserici:  bizantina si cruciat. Constructia incorporeaza/este construita peste ce se crede a fi pestera in care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gabriel ca va da naştere lui Iisus.Sit-ul a fost un loc de pelerinaj din cele mai vechi timpuri şi rămâne o oprire importanta pentru pelerinii care vin sa vadaŢara Sfântă.

Cupola constructiei are o inaltime de 55 de metri si are o forma unica de floare de crin simbol al Sfintei Maria. Biserica are 2 nivele, partea superioara este mai mare si este decorata cu mozaicuri donate de comunitati din intreaga lume, reprezentand-o pe Fecioara Maria.

Bazilica Buna Vestire  a fost sfintita in 1969, astăzi este biserica parohială pentru 7000 creştinii catolici din Nazaret.
 
Biserica Ortodoxă Grecească „Sf. Gabriel”:  Biserica Sfantul Arhangel Gavriil din Nazaret este echivalentul Basilicii Catolice a Bunei Vestiri, tot din acel loc. Potrivit traditiei ortodoxe din partea locului, Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Mantuitorul, de la Sfantul Arhanghel Gavriil, in momentul in care aceasta se afla afara, sa scoata apa. Biserica Sfantul Arhangel Gavriil este ridicata deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria si aflat in apropierea casei acesteia din Nazaret.

Desi nementionata in Sfanta Scriptura, traditia conform careia Fecioara se afla iesita sa ia apa in momentul Bunei Vestiri, este una foarte veche. Aceasta informatie se regaseste in documente ale secolului al II-lea. Protoevanghelia lui Iacov este unul dintre aceste documente ce consemneaza perioada copilariei lui Hristos, dand mai multe detalii despre aceasta.

Protoevanghelia, scriere neinclusa in canonul Sfintelor Scripturi, spune urmatoarele: "Ea a luat vasul pentru apa si a iesit sa il umple de la izvor. In acel moment, o vece s-a auzit spunandu-i: "Bucura-te, caci ai aflat har. Domnul este cu tine, cea binecuvantata intre femei." In acel moment ea s-a intors spre locul din care s-a auzit vocea, dar nu era nimeni. Apoi a inceput sa tremure de teama. Intrand in casa, si punand apa deoparte, s-a asezat jos si a reinceput sa coasa la panza. In acel moment, un inger s-a infatisat inaintea ei..."

Cana Galileii locul unde iisus Hristos face prima minune, transformand apa in vin la nunta unde fusese invitat impreuna cu ucenicii Sai si mama Sa, in casa lui Simon Cananitul.

Atestare biblica:
" Şi le-a zis: Scoateţi acum şi aduceţi nunului. Iar ei i-au dus. Şi când nunul a gustat apa care se făcuse vin şi nu ştia de unde este, ci numai slujitorii care scoseseră apa ştiau, a chemat nunul pe mire,"   (Ioan 2:1-11).
 
In satul Cana Galileii ne intimpina doua biserici:
 
Biserica Franciscana  Nuntii "Franciscan Wedding Church", este mică şi are in fata o curte. Faţada are figuri angelice şi este flancata de doua turnuri de clopot.

În interior, biserica are două niveluri. Biserica superioară are o capelă surmontat de o cupolă simpla. În naos, chiar înainte de scari este un fragment dintr-un mozaic bizantin, datând din secolul 5 sau 6 şi păstrează numele donatorului în limba aramaică: "În memoria lui Iosif pioase, fiul lui Tanhum, fiul lui Bota şi a copiilor săi care a făcut acest tabel, poate fi pentru ei o binecuvântare, Amin. "
 
Vizavi de biserica franciscană este Biserică Ortodoxă Greacă, care este de obicei închisa. Două capiteluri din secolul 13 sunt afişate lângă ea.Daca aveti norocul sa intrati si sa vizitati locul, in incinta este un mic magazinas de unde puteti cumpara siclute cu vin din Cana Galileii.
 
Se incheie inca o zi minunata si am mai descoperit inca ceva din tinuturile Galileii, locuri pe unde Mantuitorul a trecut. Cina si cazare la Tiberias.
  ◦
Share/Bookmark

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu