Ziua a III-a: BUNA-VESTIRE SI PRIMA MINUNE...
După micul dejun ne îndreptăm Acco, capitala cruciaţilor, port-cetate ce nu a putut fi cucerit de Napoleon Bonaparte. Apoi ne îndreptăm spre Nazareth, locul unde Iisus şi-a petrecut o mare parte din viaţa sa. Vizităm Biserica Bunei Vestiri, înalţată pe locul unde Arhanghelul Gabriel a anunţat-o pe Fecioara Maria, că va naşte Fiul Domnului, apoi vizităm Biserica Ortodoxă Grecească „Sf. Gabriel”, unde în altarul mic şi întunecos se aude susurul Izvorului Sfintei Marii...Plecăm spre Cana Galileei (Kafi Kana), unde Hristos a făcut prima minune, transformând apa în vin, în casa lui Simon Cananitul. Cină şi cazare în Tiberias.
Sit-uri vizitate:
Acco capitala cruciaţilor, ( caverii ioaniti, cavaleri de malta) port-cetate ce nu a putut fi cucerit de Napoleon Bonaparte. Akko sau Acre, este un oraş din vestul Galileei în Districul de Nord din Israel. La sfârşitul anului 2007 populaţia era de 46.000 locuitori. Oraşul a avut o importanţă deosebită în istorie având o locaţie cheie în accesul spre Levant.
Cornul abundenţei (denumită şi semiluna fertilă) este o regiune în vestul Asiei, care cuprinde zone relativ fertile din Mesopotamia şi Levant. Locul a fost numit astfel datorită solului fertil şi formei sale de corn sau semilună. Actualmente, ţările care posedă teritorii din fostul corn al abundenţei sunt: Irak, Siria, Liban, Israel, Teritoriile Palestiniene şi Iordania, plus marginea sud-estică a Turciei şi cea vestică a Iranului
Nazareth locul unde Iisus şi-a petrecut o mare parte din viaţa sa, locul unde Fecioara Maria locuia si unde Presfanta a primit "VESTEA" nasterii Mintuitorului.
Iisus Hristos - nume stabilit in Noul Testament, inclus in cea dintai marturisire de credinta crestina (Fil. 2, 5) pentru a recunoaste pe Iisus din Nazaret ca Mesia, Fiul lui Dumnezeu, Domnul si Mantuitorul: "Si orice limba sa marturiseasca, spre slava lui Dumnezeu Tatal, ca Iisus Hristos este Domnul." (Fil. 2, 11).
Pentru a-L distinge de altii cu acelasi nume, se recurge la o indicatie geografica: Iisus din Nazaretul Galileii (Mt. 21, 11; Mc. 1, 9), Iisus din Nazaret (In 1, 45; 18, 5, 7; Fapte 2, 22, 32, 36), sau Iisus Nazarineanul (Mc. 1, 24; 10, 47; Lc. 24,19). Prin "acest Iisus", apostolii indica pur si simplu persoana istorica a Celui ce le-a fost invatator, in calitatea lor de contemporani, discipoli si martori autentici de la inceput (I In 1,1; Fapte 8, 35; 13, 23, 33; 19, 4).
Biserica Buna Vestire : Bazilica Buna Vestire din Nazaret este o biserica catolica moderna construita peste ruinele a doua biserici: bizantina si cruciat. Constructia incorporeaza/este construita peste ce se crede a fi pestera in care Fecioara Maria a primit vestea de la Arhanghelul Gabriel ca va da naştere lui Iisus.Sit-ul a fost un loc de pelerinaj din cele mai vechi timpuri şi rămâne o oprire importanta pentru pelerinii care vin sa vadaŢara Sfântă.
Cupola constructiei are o inaltime de 55 de metri si are o forma unica de floare de crin simbol al Sfintei Maria. Biserica are 2 nivele, partea superioara este mai mare si este decorata cu mozaicuri donate de comunitati din intreaga lume, reprezentand-o pe Fecioara Maria.
Bazilica Buna Vestire a fost sfintita in 1969, astăzi este biserica parohială pentru 7000 creştinii catolici din Nazaret.
Biserica Ortodoxă Grecească „Sf. Gabriel”: Biserica Sfantul Arhangel Gavriil din Nazaret este echivalentul Basilicii Catolice a Bunei Vestiri, tot din acel loc. Potrivit traditiei ortodoxe din partea locului, Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Mantuitorul, de la Sfantul Arhanghel Gavriil, in momentul in care aceasta se afla afara, sa scoata apa. Biserica Sfantul Arhangel Gavriil este ridicata deasupra izvorului considerat a fi cel al Fecioarei Maria si aflat in apropierea casei acesteia din Nazaret.
Desi nementionata in Sfanta Scriptura, traditia conform careia Fecioara se afla iesita sa ia apa in momentul Bunei Vestiri, este una foarte veche. Aceasta informatie se regaseste in documente ale secolului al II-lea. Protoevanghelia lui Iacov este unul dintre aceste documente ce consemneaza perioada copilariei lui Hristos, dand mai multe detalii despre aceasta.
Protoevanghelia, scriere neinclusa in canonul Sfintelor Scripturi, spune urmatoarele: "Ea a luat vasul pentru apa si a iesit sa il umple de la izvor. In acel moment, o vece s-a auzit spunandu-i: "Bucura-te, caci ai aflat har. Domnul este cu tine, cea binecuvantata intre femei." In acel moment ea s-a intors spre locul din care s-a auzit vocea, dar nu era nimeni. Apoi a inceput sa tremure de teama. Intrand in casa, si punand apa deoparte, s-a asezat jos si a reinceput sa coasa la panza. In acel moment, un inger s-a infatisat inaintea ei..."
Cana Galileii locul unde iisus Hristos face prima minune, transformand apa in vin la nunta unde fusese invitat impreuna cu ucenicii Sai si mama Sa, in casa lui Simon Cananitul.
Atestare biblica:
" Şi le-a zis: Scoateţi acum şi aduceţi nunului. Iar ei i-au dus. Şi când nunul a gustat apa care se făcuse vin şi nu ştia de unde este, ci numai slujitorii care scoseseră apa ştiau, a chemat nunul pe mire," (Ioan 2:1-11).
In satul Cana Galileii ne intimpina doua biserici:
Biserica Franciscana Nuntii "Franciscan Wedding Church", este mică şi are in fata o curte. Faţada are figuri angelice şi este flancata de doua turnuri de clopot.
În interior, biserica are două niveluri. Biserica superioară are o capelă surmontat de o cupolă simpla. În naos, chiar înainte de scari este un fragment dintr-un mozaic bizantin, datând din secolul 5 sau 6 şi păstrează numele donatorului în limba aramaică: "În memoria lui Iosif pioase, fiul lui Tanhum, fiul lui Bota şi a copiilor săi care a făcut acest tabel, poate fi pentru ei o binecuvântare, Amin. "
Vizavi de biserica franciscană este Biserică Ortodoxă Greacă, care este de obicei închisa. Două capiteluri din secolul 13 sunt afişate lângă ea.Daca aveti norocul sa intrati si sa vizitati locul, in incinta este un mic magazinas de unde puteti cumpara siclute cu vin din Cana Galileii.
Se incheie inca o zi minunata si am mai descoperit inca ceva din tinuturile Galileii, locuri pe unde Mantuitorul a trecut. Cina si cazare la Tiberias.
◦
•
Pagini
Vacanta pentru trup si suflet!
"Fericiti cei curati cu inima, ca aceia vor vedea pe Dumnezeu"
Este una din cele 9 fericiri rostite de Iisus Hristos pe Muntele Fericirilor. O inima curata este acea inima in care incape si Hristos, dar si aproapele, mai putin propriul egoism. Este o inima in care nu se mai gaseste nimic din ceea ce murdareste chipul lui Hristos aflat in fiecare dintre noi.
Este una din cele 9 fericiri rostite de Iisus Hristos pe Muntele Fericirilor. O inima curata este acea inima in care incape si Hristos, dar si aproapele, mai putin propriul egoism. Este o inima in care nu se mai gaseste nimic din ceea ce murdareste chipul lui Hristos aflat in fiecare dintre noi.
duminică, 21 martie 2010
Ce vedem si ce reprezinta ce vedem - Ziua a III-a: BUNA-VESTIRE SI PRIMA MINUNE...
Etichete:
acco,
biserica buna vestire,
biserica sfantul gabriel,
cana galileei,
capitala cruciatilor,
nazareth,
prima minune
sâmbătă, 20 martie 2010
Ce vedem si ce reprezinta ce vedem - Ziua a II-a: PE URMELE MANTUITORULUI..
Ziua a II-a a circuitului ....
Mic dejun, spre Haifa trecem pe langa Caesareea si admiram Apeductul roman. Haifa al treilea oraş port ca mărime din Israel, situat în golf, la poalele Muntelui Carmel. Admiram Templul Cultului Bahai, cu Grădinile sale superb terasate, sit Patrimoniu UNESCO şi, încântaţi de atâta frumuseţe, poposim la Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Plecăm spre Capernaum, pentru a vizita Casa Sfântului Petru şi Sinagoga Alba. Ne continuăm traseul spre Tabgha, unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni şi apoi poposim pe Muntele Fericirilor, o colină domoală, de 560 m înălţime, în mijlocul cîmpiei de unde ochii pot privi la Marea Galileei. Întoarcere la hotel în Tiberias, cină şi cazare.
Sit-uri vizitate:
Haifa este un oraş din Israel, al treilea ca mărime şi cel mai mare port din acest stat.
Muntele Carmel lant muntos in partea NV a Israelului la poalele caruia se afla orasul Haifa. Numele său derivă din limba ebraică "Kerem El - כרם אל" însemnând "Viia Domnului". Numele "carmel" este folosit de mănăstirile ordinului călugăresc catolic al carmeliţilor ,deoarece prima dintre ele (Stella Maris) a fost întemeiată pe muntele Carmel.
Templul cultului BAHA'I, are 19 platforme cu gradini suspendate pe muntele Carmel si este un sit patrimoniu UNESCO. Gradinile din jurul templului Bahai sunt o minune greu de imaginat inainte sa o vezi-biserica tuturor religilor -cum se mai numeste, datorita iubirii de natura ,de armonie,de frumos . Chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vase cu flori si straturi colorate de sezon insufletesc spiritul vizitatorului cu impresia ca se afla in Gradina Raiului
Cultul Baha'i a fost fondat de Baha'u'llah (sec. XIX). Acesta a fost unul dintre adeptii lui Marza Ali Muhamad - un reformator siit din sudul Persiei, prigonit, inchis si exilat vreme de 40 de ani.
Adeptii peste 6 milioane in intreaga lume, considera ca toate religiile pleaca de la o sursa divina comuna. Respectul fata de celelalte religii ii face sa nu permita prozelitismul. Singura forma de atragere a unor noi membri poate fi exemplul personal al adeptilor sectei.
Religia baha'i afirma ca de-a lungul timpului, Dumnezeu a trimis oamenilor profeti pentru a le dezvalui vointa divina. Din acestia amintim pe Krishna, Moise, Iisus, Mahomed. Cartile sfinte ale tuturor religiilor nu se resping, ci se completeaza si se implinesc una prin cealalta. Daca un om vrea sa-l cunoasca pe Dumnezeu, el trebuie sa-l vada intr-o oglinda perfecta: crestinii il vad in Iisus, baha'ii in Baha'u'llah. Exclud alti intermediari, apreciind ca in trecut poporul era ignorant, analfabet si de aceea erau necesari preotii care sa citeasca si sa explice scrierile sfinte. Nu recunosc preotia si viata monahala a credinciosilor izolati de lume.
Aceasta noua religie - un "nou legamant" intre Dumnezeu si om - are o practica (rugaciune, ceremonii) modesta: se recita si se incanteaza texte sacre.
Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad, situata dincolo de Iordan; de aici si numele prorocului, Ilie Tesviteanul. Potrivit traditiei, Sovac, tatal lui Ilie, a vazut oameni imbracati in haine albe invelindu-l in haine de foc, dandu-i sa manance o flacara. Aceasta vedenie a fost interpretata de preotii templului din Ierusalim, ca Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.
Atestare biblica:
Ilie este Sfantul care a inchis cerurile si pentru ca intotdeauna Sfantul Ilie a actionat "dupa cuvantul Domnului" (III Regi 17, 5), el poate fi considerat un subiect al lucrarilor Dumnezeiesti. Voia sa devina una cu voia Domnului. Astfel, ajunge sa rosteasca: " Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel inaintea Caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie decat numai cand voi zice eu!" (III Regi 17, 1).
Întrucât Dumnezeu respecta jurământul Proorocului Ilie, aşteptând ca acesta să inţeleagă că Domnul nu doreşte moartea păcătoşilor, ci îndreptarea lor (cf. Iezechiel 33 :11), seceta a ţinut trei ani, decimând populaţia, iar Regele Ahab il cautase intre timp peste tot pe Profetul Ilie, prin slugile sale. Atunci s-a împlinit cuvântul Sfăntului Prooroc Moise, întâiul văzător de Dumnezeu, care a zis către Israil:
“Va fi cerul deasupra capului tău de aramă şi pămîntul cel de sub tine de fier.“
Sfantul Ilie merge spre muntele Hebron, pentru a scapa de furia Izabelei care dorea sa-l ucida. Aici se ascunde intr-o pestera, se plange lui Dumnezeu de faradelegile poporului Israel, de omorarea prorocilor lui Israel, de daramarea templelor.
Aşa cum Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul primei veniri a Fiului lui Dumnezeu, tot aşa se crede că Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul va fi premergătorul celei de-a doua veniri, la sfârşitul veacurilor.
Tradiţia Bisericii îi crede pe Enoh si pe Ilie ca fiind cei doi martori care vor muri în ultima luptă împotriva lui Antihrist (Apocalipsa 11) - explicând astfel, motivul pentru care au fost păziţi de moarte până atunci.
Capernaum orasul lui Iisus, in care era si casa Sfantului Petru. Cetatea a fost un centru al activităţilor lui Isus în partea evreiasca a Galileei: " Si parasind Nazaretul, a venit de a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele lui Zebulon si Neftali" (Matei 4:13) si a devenit cunoscut ca "orasul Sau ""intrand in corabie, Iisus a trecut si a venit in cetatea Sa"(Matei 9:1), unde a facut multe miracole:
"Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai cu zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea" ( Matei 8:5-10);
"Si venind Iisus in casa lui Petru, a vazut pe soacra acestuia zacand, prinsa de friguri. Si S-a atins de mana ei si au lasat-o frigurile si s-a sculat si Ii slujea Lui" (Matei 8:14-17);
"Si l-a certa Iisus zicand: Taci si iesi din el. Iar demonul, aruncandu-l in mijlocul sinagogii, a iesit din el,,cu nimic vatamandu-l (Luca 4:31 - 35);
"Auzind ea cele spuse despre Iisus, a venit in multime si pe la spate s-a atins de haina Lui. Caci isi zicea: De ma voi atinge macar de haina Lui, ma voi vindeca!"
A vindecat/inviat pe fiica mai marelui sinagogii ( Marcu 5:21-42); şi a vizitat sinagoga (Marcu 1:21-28)
Sinagoga din Capernaum era o structura impresionanta. Construita din mari, blocuri de calcar alb aduse de pe dealurile de vest a oraşului, Constructia s-a remarcat printre clădirile de bazalt gri care o înconjoară. Sinagoga a fost construita pe o platformă cu doi metri mai sus decat casele din oraş şi era separata de acestea prin străzi pe toate cele patru laturi. Orientata nord-sud, a avut decoratiuni de mare finete pe fatada de sud spre Ierusalim.
Casa lui Petru este localizata la aproximativ 30m. la sud de sinagoga. Constructia are 3 nivele de vechime, in cel mai scăzut nivel au fost gasite ruinele unei locuinţe din secolul 1 î.en, identificate de tradiţia creştină ca si casa lui Sf. Petru. În această perioadă timpurie, semnificaţia religioasă a fost deja atribuita cladir, camere au fost adăugate şi pereţii şi podelele au fost acoperite cu tencuială de culoare deschisă. Cladirea si cea mai mare incapere (7 x 6.5 m) a servit ca domus ecclesia (casa de rugaciune, biserica) pentru comunitate. Pelerinii care au vizitat casa, în perioada romană au lasat graffiti pe ziduri, inclusiv cuvintele "Isus", "Doamne", "Mesia" şi "Dumnezeu" în limba greacă, latină şi siriacă, precum şi simboluri creştine, inclusiv crucifix, o barcă şi peşti.
Tabgha unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni. Malul nordic al Marii Galileea este scena a numeroase pilde din Evanghelie, inclusiv cea a inmultirii painilor si pestilor.
Primii crestini au marcat locul acestei minuni " Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba, si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor." (Matei 14:15-21) , ( Marcu 6:35-44; Ioan 6:1-14), cu o biserica cu mozaicuri deodebite.Pâini mici şi peste sunt reprezenatate in acest de mozaic, astfel marcând locul unde Iisus a rostit binecuvântarea peste pâine, locul devenind un simbol al acestuit miracol.
Muntele Fericirilor Denumire data de crestini muntelui de pe care Hristos a rostit "Predica de pe munte" (Matei 5, 3-10). Evanghelistul nu spune numele muntelui. O veche traditie spune ca "Muntele Fericirilor" este muntele numit astazi Kuirun (Karn) Hattin (Coarnele Hattinului), situat cam la 7 km mai spre nord-vest de orasul Tiberiada.
Muntele Fericirilor seamănă cu un colţ de rai: grădini frumoase, arbori exotici uriaşi, cîţiva ficuşi se spune că au chiar mii de ani, flori de toate culorile... Ca zgomotele să nu tulbure liniştea, în jurul muntelui nu s-a stabilit vreo aşezare omenească. Doar păsările cu ciripitul lor conturbă liniştea şi, ca o binecuvîntare, glasurile celor care alcătuiesc ARMONIA.
Biserica de pe Muntele Fericirilor este o biserică atipică. E o rotondă octogonală pe fiecare latura stă scrisă o fericire, cea de a9-a fericire fiind biserica in sine.
Cele 9 fericiri:
Mic dejun, spre Haifa trecem pe langa Caesareea si admiram Apeductul roman. Haifa al treilea oraş port ca mărime din Israel, situat în golf, la poalele Muntelui Carmel. Admiram Templul Cultului Bahai, cu Grădinile sale superb terasate, sit Patrimoniu UNESCO şi, încântaţi de atâta frumuseţe, poposim la Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Plecăm spre Capernaum, pentru a vizita Casa Sfântului Petru şi Sinagoga Alba. Ne continuăm traseul spre Tabgha, unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni şi apoi poposim pe Muntele Fericirilor, o colină domoală, de 560 m înălţime, în mijlocul cîmpiei de unde ochii pot privi la Marea Galileei. Întoarcere la hotel în Tiberias, cină şi cazare.
Sit-uri vizitate:
Haifa este un oraş din Israel, al treilea ca mărime şi cel mai mare port din acest stat.
Muntele Carmel lant muntos in partea NV a Israelului la poalele caruia se afla orasul Haifa. Numele său derivă din limba ebraică "Kerem El - כרם אל" însemnând "Viia Domnului". Numele "carmel" este folosit de mănăstirile ordinului călugăresc catolic al carmeliţilor ,deoarece prima dintre ele (Stella Maris) a fost întemeiată pe muntele Carmel.
Templul cultului BAHA'I, are 19 platforme cu gradini suspendate pe muntele Carmel si este un sit patrimoniu UNESCO. Gradinile din jurul templului Bahai sunt o minune greu de imaginat inainte sa o vezi-biserica tuturor religilor -cum se mai numeste, datorita iubirii de natura ,de armonie,de frumos . Chiparosi, palmieri, pini si alte specii mediteraneene de arbusti si tufe vesnic inflorite, vase cu flori si straturi colorate de sezon insufletesc spiritul vizitatorului cu impresia ca se afla in Gradina Raiului
Cultul Baha'i a fost fondat de Baha'u'llah (sec. XIX). Acesta a fost unul dintre adeptii lui Marza Ali Muhamad - un reformator siit din sudul Persiei, prigonit, inchis si exilat vreme de 40 de ani.
Adeptii peste 6 milioane in intreaga lume, considera ca toate religiile pleaca de la o sursa divina comuna. Respectul fata de celelalte religii ii face sa nu permita prozelitismul. Singura forma de atragere a unor noi membri poate fi exemplul personal al adeptilor sectei.
Religia baha'i afirma ca de-a lungul timpului, Dumnezeu a trimis oamenilor profeti pentru a le dezvalui vointa divina. Din acestia amintim pe Krishna, Moise, Iisus, Mahomed. Cartile sfinte ale tuturor religiilor nu se resping, ci se completeaza si se implinesc una prin cealalta. Daca un om vrea sa-l cunoasca pe Dumnezeu, el trebuie sa-l vada intr-o oglinda perfecta: crestinii il vad in Iisus, baha'ii in Baha'u'llah. Exclud alti intermediari, apreciind ca in trecut poporul era ignorant, analfabet si de aceea erau necesari preotii care sa citeasca si sa explice scrierile sfinte. Nu recunosc preotia si viata monahala a credinciosilor izolati de lume.
Aceasta noua religie - un "nou legamant" intre Dumnezeu si om - are o practica (rugaciune, ceremonii) modesta: se recita si se incanteaza texte sacre.
Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Sfantul Ilie era fiul unui preot al Legii vechi, care locuia in cetatea Tesve, din Galaad, situata dincolo de Iordan; de aici si numele prorocului, Ilie Tesviteanul. Potrivit traditiei, Sovac, tatal lui Ilie, a vazut oameni imbracati in haine albe invelindu-l in haine de foc, dandu-i sa manance o flacara. Aceasta vedenie a fost interpretata de preotii templului din Ierusalim, ca Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetica.
Atestare biblica:
Ilie este Sfantul care a inchis cerurile si pentru ca intotdeauna Sfantul Ilie a actionat "dupa cuvantul Domnului" (III Regi 17, 5), el poate fi considerat un subiect al lucrarilor Dumnezeiesti. Voia sa devina una cu voia Domnului. Astfel, ajunge sa rosteasca: " Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel inaintea Caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie decat numai cand voi zice eu!" (III Regi 17, 1).
Întrucât Dumnezeu respecta jurământul Proorocului Ilie, aşteptând ca acesta să inţeleagă că Domnul nu doreşte moartea păcătoşilor, ci îndreptarea lor (cf. Iezechiel 33 :11), seceta a ţinut trei ani, decimând populaţia, iar Regele Ahab il cautase intre timp peste tot pe Profetul Ilie, prin slugile sale. Atunci s-a împlinit cuvântul Sfăntului Prooroc Moise, întâiul văzător de Dumnezeu, care a zis către Israil:
“Va fi cerul deasupra capului tău de aramă şi pămîntul cel de sub tine de fier.“
Sfantul Ilie merge spre muntele Hebron, pentru a scapa de furia Izabelei care dorea sa-l ucida. Aici se ascunde intr-o pestera, se plange lui Dumnezeu de faradelegile poporului Israel, de omorarea prorocilor lui Israel, de daramarea templelor.
Aşa cum Sfântul Ioan Botezătorul a fost Înaintemergătorul primei veniri a Fiului lui Dumnezeu, tot aşa se crede că Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul va fi premergătorul celei de-a doua veniri, la sfârşitul veacurilor.
Tradiţia Bisericii îi crede pe Enoh si pe Ilie ca fiind cei doi martori care vor muri în ultima luptă împotriva lui Antihrist (Apocalipsa 11) - explicând astfel, motivul pentru care au fost păziţi de moarte până atunci.
Capernaum orasul lui Iisus, in care era si casa Sfantului Petru. Cetatea a fost un centru al activităţilor lui Isus în partea evreiasca a Galileei: " Si parasind Nazaretul, a venit de a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele lui Zebulon si Neftali" (Matei 4:13) si a devenit cunoscut ca "orasul Sau ""intrand in corabie, Iisus a trecut si a venit in cetatea Sa"(Matei 9:1), unde a facut multe miracole:
"Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai cu zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea" ( Matei 8:5-10);
"Si venind Iisus in casa lui Petru, a vazut pe soacra acestuia zacand, prinsa de friguri. Si S-a atins de mana ei si au lasat-o frigurile si s-a sculat si Ii slujea Lui" (Matei 8:14-17);
"Si l-a certa Iisus zicand: Taci si iesi din el. Iar demonul, aruncandu-l in mijlocul sinagogii, a iesit din el,,cu nimic vatamandu-l (Luca 4:31 - 35);
"Auzind ea cele spuse despre Iisus, a venit in multime si pe la spate s-a atins de haina Lui. Caci isi zicea: De ma voi atinge macar de haina Lui, ma voi vindeca!"
A vindecat/inviat pe fiica mai marelui sinagogii ( Marcu 5:21-42); şi a vizitat sinagoga (Marcu 1:21-28)
Sinagoga din Capernaum era o structura impresionanta. Construita din mari, blocuri de calcar alb aduse de pe dealurile de vest a oraşului, Constructia s-a remarcat printre clădirile de bazalt gri care o înconjoară. Sinagoga a fost construita pe o platformă cu doi metri mai sus decat casele din oraş şi era separata de acestea prin străzi pe toate cele patru laturi. Orientata nord-sud, a avut decoratiuni de mare finete pe fatada de sud spre Ierusalim.
Casa lui Petru este localizata la aproximativ 30m. la sud de sinagoga. Constructia are 3 nivele de vechime, in cel mai scăzut nivel au fost gasite ruinele unei locuinţe din secolul 1 î.en, identificate de tradiţia creştină ca si casa lui Sf. Petru. În această perioadă timpurie, semnificaţia religioasă a fost deja atribuita cladir, camere au fost adăugate şi pereţii şi podelele au fost acoperite cu tencuială de culoare deschisă. Cladirea si cea mai mare incapere (7 x 6.5 m) a servit ca domus ecclesia (casa de rugaciune, biserica) pentru comunitate. Pelerinii care au vizitat casa, în perioada romană au lasat graffiti pe ziduri, inclusiv cuvintele "Isus", "Doamne", "Mesia" şi "Dumnezeu" în limba greacă, latină şi siriacă, precum şi simboluri creştine, inclusiv crucifix, o barcă şi peşti.
Tabgha unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni. Malul nordic al Marii Galileea este scena a numeroase pilde din Evanghelie, inclusiv cea a inmultirii painilor si pestilor.
Primii crestini au marcat locul acestei minuni " Si poruncind sa se aseze multimile pe iarba, si luand cele cinci paini si cei doi pesti si privind la cer, a binecuvantat si, frangand, a dat ucenicilor painile, iar ucenicii multimilor." (Matei 14:15-21) , ( Marcu 6:35-44; Ioan 6:1-14), cu o biserica cu mozaicuri deodebite.Pâini mici şi peste sunt reprezenatate in acest de mozaic, astfel marcând locul unde Iisus a rostit binecuvântarea peste pâine, locul devenind un simbol al acestuit miracol.
Muntele Fericirilor Denumire data de crestini muntelui de pe care Hristos a rostit "Predica de pe munte" (Matei 5, 3-10). Evanghelistul nu spune numele muntelui. O veche traditie spune ca "Muntele Fericirilor" este muntele numit astazi Kuirun (Karn) Hattin (Coarnele Hattinului), situat cam la 7 km mai spre nord-vest de orasul Tiberiada.
Muntele Fericirilor seamănă cu un colţ de rai: grădini frumoase, arbori exotici uriaşi, cîţiva ficuşi se spune că au chiar mii de ani, flori de toate culorile... Ca zgomotele să nu tulbure liniştea, în jurul muntelui nu s-a stabilit vreo aşezare omenească. Doar păsările cu ciripitul lor conturbă liniştea şi, ca o binecuvîntare, glasurile celor care alcătuiesc ARMONIA.
Biserica de pe Muntele Fericirilor este o biserică atipică. E o rotondă octogonală pe fiecare latura stă scrisă o fericire, cea de a9-a fericire fiind biserica in sine.
Cele 9 fericiri:
"3 Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor.Cu inima plina de bucurie inceiem acesta zi minunata. Cina si cazarea la hotel in Tiberias. ◦
4 Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
5 Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
6 Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
7 Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.
8 Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.
9 Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
10 Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.
11 Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
12 Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi." (Matei 5, 3-12).
Ce vedem si ce reprezinta ce vedem - Ziua a II-a: PE URMELE MANTUITORULUI..
•
Etichete:
Capernaum,
cele 9 fericiri,
haifa,
Muntele Carmel,
muntele fericirilor,
orasul lui Iisus,
Sfantul Ilie,
Sfantul Petru,
sinagoga alba,
Stela Maris,
Tabgha,
Templul Cultului Bahai
duminică, 14 martie 2010
Pelerinaj Israel 11.04-18.04.2010 640 euro cu taxe incluse
Program Pelerinaj in TARA SFANTA, 7 zile 640 euro/pers in cam.dbl cu taxe incluse
Ziua I: „Spre ŢARA PROMISA!...”
Întâlnire pe aeroportul Otopeni/ Henri Coanda cu 3 ore inainte de zbor, decolare spre Tel-Aviv. Sosire pe aeroportul Ben Gurion, formalităţi vamale, transfer în Tiberias, cazare şi cină.
Ziua a II-a: PE URMELE MANTUITORULUI..
Mic dejun, spre Haifa trecem pe langa Caesareea si admiram Apeductul roman. Haifa al treilea oraş port ca mărime din Israel, situat în golf, la poalele Muntelui Carmel. Admiram Templul Cultului Bahai, cu grădinile sale superb terasate, sit Patrimoniu UNESCO şi, încântaţi de atâta frumuseţe, poposim la Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Plecăm spre Capernaum, pentru a vizita Casa Sfântului Petru şi Sinagoga Alba. Ne continuăm traseul spre Tabgha, unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni şi apoi poposim pe Muntele Fericirilor, o colină domoală, de 560 m înălţime, în mijlocul cîmpiei de unde ochii pot privi la Marea Galileei. Întoarcere la hotel în Tiberias, cină şi cazare.
Ziua a III-a: BUNA-VESTIRE SI PRIMA MINUNE...
După micul dejun ne îndreptăm Acco, capitala cruciaţilor, port-cetate ce nu a putut fi cucerit de Napoleon Bonaparte. Apoi ne îndreptăm spre Nazareth, locul unde Iisus şi-a petrecut o mare parte din viaţa sa. Vizităm Biserica Bunei Vestiri, înalţată pe locul unde Arhanghelul Gabriel a anunţat-o pe Fecioara Maria, că va naşte Fiul Domnului, apoi vizităm Biserica Ortodoxă Grecească „Sf. Gabriel”, unde în altarul mic şi întunecos se aude susurul Izvorului Sfintei Marii...Plecăm spre Cana Galileei (Kafi Kana), unde Hristos a făcut prima minune, transformând apa în vin, în casa lui Simon Cananitul. Cină şi cazare în Tiberias.
Ziua a IV-a: „DE LA TABOR LA IORDAN...
Mic dejun. Urcăm apoi pe Muntele Tabor, unde s-a petrecut „Schimbarea la Faţă” a lui Iisus : „chipul îi strălucea ca soarele, iar veşmintele s-au făcut albe precum lumina”. Coborim spre Marea Galileei, Evanghelia dupa Matei 14: 24-33 „El i-a zis: Vino. Iar Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă şi a venit către Iisus.”; optional plimbare cu vaporasul, cost 10 euro. Apoi poposim la Kibutz Yardenit, locul Botezului în apele Iordanului. Opţional, ritual de binecuvintare în Iordan, în cămăşi albe şi lungi. Preţ informativ: 25 USD (preţul include cămaşa de botez si certificatul de autenticitate, asistenţă). Mergând prin Valea Iordanului ne oprim la Manastire Sf. Gherasim dupa care ne îndreptăm spre Ierusalim, viizitam Asezamantul Romanesc din Ierusalim Cină şi cazare in Ierusalim.
Ziua a V-a: BETHLEHEM
După micul dejun, in drum spre Bethleem, Trecem in zona de Autoritate Palestiniana, Bethleem, locul naşterii lui Iisus. vizităm Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ridicată de Împărăteasa Elena peste peştera în care s-a născut Iisus, Grota Laptelui si Biserica Pastorilor apoi vizitam Manastirea de maici Sf. Teodosie. Ne indreptam spre manastirea grec-ortodoxa din Pustiul Iudeii, Sf. Sava. Aceasta manastire a luat fiinta in sec V si este considerata a fi printre cele mai vechi din lume, fiind printre putinele lacasuri cu viata neintrerupta de rugaciune si cu pastrarea intocmai a traditiilor sfinte, (doar barbatii au acces in incinta manastirii) excursia este, optionala si costa 10 euro.Traversam granita si ne indreptam spre Ierusalim. Urcăm apoi pe Muntele Sion şi ne închinăm la Biserica Adormirii Maicii Domnului şi la locul unde, acum mai bine de 2000 de ani s-a petrecu Cina cea de Taină. Vizităm apoi Mormântul Regelui David şi Zidul Plângerii. Cină şi cazare în Ierusalim.
Ziua a VI-a: IERUSALIM DE IERI SI DE AZI
Mic dejun, Ierusalim „oraşul sfânt”, capitala lui David. De pe Muntele Măslinilor (Eleon) privim Valea lui Iosafat/Valea Judecatii de Apoi presărată cu mormintele celor care doresc să învie primii şi Vechea Cetate cu Poarta de Aur prin care va intra Mântuitorul la cea de-a doua venire. Vom vizita Capela Inaltarii Domnului , Biserica Tatăl Nostru, unde Iisus i-a învăţat pe ucenicii săi, trecem, prin Grădina Ghetsimani, cu măslini bătrâni, locul unde Mântuitorul a fost vândut, şi unde a fost prins, Biserica Natiunilor şi Biserica Mormântului Maicii Domnului. Intrăm în vechiul oraş prin „Poarta Sf. Stefan”/Poarta Leilor vizitam Scaldatoarea Bethesda unde Isus ia spus bolnavului: „Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla”(Ioan 5:1-16). Pornim cu piosenie pe Via Dolorosa – Drumul Crucii, cu cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos. Vizităm Biserica Sfintei Învieri, ne închinăm la Sfântul Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii, Capela Arătării lui Hristos. Cină şi cazare în Ierusalim. Optional transfer ( 10 euro) la Biserica Invierii la Slujba de Sambata noaptea( 23:30-03:00 am)
Ziua a VII-a: IERIHON
Mic dejun. Ne îndreptăm spre sud, spre Ierihon( autoritatea palestiniana), cel mai vechi oraş din lume, fiind populat încă din anul 9000 î.Hr.. Vizităm Biserica Dudul lui Zaheu vamesul, apoi ne indreptam spre Aşezământului Românesc din Ierihon. De aici, plecăm spre Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul unde sunt moastele Sf. Ioan Iacob si Pestera Sf .Ilie Tezviteanul. excursia este, optionala si costa 10 euro.. Inainte de a iesi din zona de Autoritate Palestiniana , Carantania- Muntele Ispitirii, unde Mantuitorul a fost ispitit de diavol de trei ori dupa 40 de zile de post si rugaciune , optional costa 15 USD.. Ne desfătăm apoi cu o baie în apele sărate şi nămolul Mării Moarte. Tel Aviv- orasul care nu doarme niciodata, tur de oras, Jaffo orasul vechi.Transfer la aeroport, formalitatile de check-in incep cu 3 ore inainte de zborul spre Bucuresti. Cu bagaje si amintiri spre tara.
PRETUL INCLUDE:
►transport avion Bucuresti -Tel aviv - Bucuresti;
►autocar de lux pe toata durata excursiei in Israel;
►taxe aeroport ,securitate si transferuri;
►6 cazări hoteluri 3*/4*
►demipensiune (mic dejun si cina);
►intrări la obiectivele vizitate mentionate in program;
►transferuri şi excursii conform program;
►ghid şi asistenta turistica in limba romana pe tot traseul in Israel;
►asistenta turistica din partea agentiei;
►preot insotitor.
PRETUL NU INCLUDE
►bacşişul (uzual): 30 €
►băuturile la cină;
►transferul la Bucuresti ( se poate asigura la cerere 50 euro/pers dus-intors cu avionul);
►asigurarea medicala ( 35 de ron, include si asigurarea storno de 1,5% din valoarea pachetului)►suplimentul single, 150 euro/pers/sejur;
►excursiile optionale mentionate in program.
MENTIUNE:
Programul poate fi rearanjat,mentinindu-se toate obiectivele de vizitat.
CONTACT:
TEL: 0744 - 55.17.97 ;0259 - 43.66.52
ADRESA: ORADEA, Casa De Cultura a Sindicatelor, str. Parcul 1 Decembrie, nr.1, cod 410068
E-MAIL: office@eurovacanta.ro ◦
Ziua I: „Spre ŢARA PROMISA!...”
Întâlnire pe aeroportul Otopeni/ Henri Coanda cu 3 ore inainte de zbor, decolare spre Tel-Aviv. Sosire pe aeroportul Ben Gurion, formalităţi vamale, transfer în Tiberias, cazare şi cină.
Ziua a II-a: PE URMELE MANTUITORULUI..
Mic dejun, spre Haifa trecem pe langa Caesareea si admiram Apeductul roman. Haifa al treilea oraş port ca mărime din Israel, situat în golf, la poalele Muntelui Carmel. Admiram Templul Cultului Bahai, cu grădinile sale superb terasate, sit Patrimoniu UNESCO şi, încântaţi de atâta frumuseţe, poposim la Mănăstirea Stela Maris (Steaua Mării).-construita peste Pestera Sf. Ilie Tezviteanul. Plecăm spre Capernaum, pentru a vizita Casa Sfântului Petru şi Sinagoga Alba. Ne continuăm traseul spre Tabgha, unde Hristos a înmulţit 5 pâini si 2 peşti ca să ajungă la 5000 de oameni şi apoi poposim pe Muntele Fericirilor, o colină domoală, de 560 m înălţime, în mijlocul cîmpiei de unde ochii pot privi la Marea Galileei. Întoarcere la hotel în Tiberias, cină şi cazare.
Ziua a III-a: BUNA-VESTIRE SI PRIMA MINUNE...
După micul dejun ne îndreptăm Acco, capitala cruciaţilor, port-cetate ce nu a putut fi cucerit de Napoleon Bonaparte. Apoi ne îndreptăm spre Nazareth, locul unde Iisus şi-a petrecut o mare parte din viaţa sa. Vizităm Biserica Bunei Vestiri, înalţată pe locul unde Arhanghelul Gabriel a anunţat-o pe Fecioara Maria, că va naşte Fiul Domnului, apoi vizităm Biserica Ortodoxă Grecească „Sf. Gabriel”, unde în altarul mic şi întunecos se aude susurul Izvorului Sfintei Marii...Plecăm spre Cana Galileei (Kafi Kana), unde Hristos a făcut prima minune, transformând apa în vin, în casa lui Simon Cananitul. Cină şi cazare în Tiberias.
Ziua a IV-a: „DE LA TABOR LA IORDAN...
Mic dejun. Urcăm apoi pe Muntele Tabor, unde s-a petrecut „Schimbarea la Faţă” a lui Iisus : „chipul îi strălucea ca soarele, iar veşmintele s-au făcut albe precum lumina”. Coborim spre Marea Galileei, Evanghelia dupa Matei 14: 24-33 „El i-a zis: Vino. Iar Petru, coborându-se din corabie, a mers pe apă şi a venit către Iisus.”; optional plimbare cu vaporasul, cost 10 euro. Apoi poposim la Kibutz Yardenit, locul Botezului în apele Iordanului. Opţional, ritual de binecuvintare în Iordan, în cămăşi albe şi lungi. Preţ informativ: 25 USD (preţul include cămaşa de botez si certificatul de autenticitate, asistenţă). Mergând prin Valea Iordanului ne oprim la Manastire Sf. Gherasim dupa care ne îndreptăm spre Ierusalim, viizitam Asezamantul Romanesc din Ierusalim Cină şi cazare in Ierusalim.
Ziua a V-a: BETHLEHEM
După micul dejun, in drum spre Bethleem, Trecem in zona de Autoritate Palestiniana, Bethleem, locul naşterii lui Iisus. vizităm Biserica Ortodoxă a Naşterii Domnului, ridicată de Împărăteasa Elena peste peştera în care s-a născut Iisus, Grota Laptelui si Biserica Pastorilor apoi vizitam Manastirea de maici Sf. Teodosie. Ne indreptam spre manastirea grec-ortodoxa din Pustiul Iudeii, Sf. Sava. Aceasta manastire a luat fiinta in sec V si este considerata a fi printre cele mai vechi din lume, fiind printre putinele lacasuri cu viata neintrerupta de rugaciune si cu pastrarea intocmai a traditiilor sfinte, (doar barbatii au acces in incinta manastirii) excursia este, optionala si costa 10 euro.Traversam granita si ne indreptam spre Ierusalim. Urcăm apoi pe Muntele Sion şi ne închinăm la Biserica Adormirii Maicii Domnului şi la locul unde, acum mai bine de 2000 de ani s-a petrecu Cina cea de Taină. Vizităm apoi Mormântul Regelui David şi Zidul Plângerii. Cină şi cazare în Ierusalim.
Ziua a VI-a: IERUSALIM DE IERI SI DE AZI
Mic dejun, Ierusalim „oraşul sfânt”, capitala lui David. De pe Muntele Măslinilor (Eleon) privim Valea lui Iosafat/Valea Judecatii de Apoi presărată cu mormintele celor care doresc să învie primii şi Vechea Cetate cu Poarta de Aur prin care va intra Mântuitorul la cea de-a doua venire. Vom vizita Capela Inaltarii Domnului , Biserica Tatăl Nostru, unde Iisus i-a învăţat pe ucenicii săi, trecem, prin Grădina Ghetsimani, cu măslini bătrâni, locul unde Mântuitorul a fost vândut, şi unde a fost prins, Biserica Natiunilor şi Biserica Mormântului Maicii Domnului. Intrăm în vechiul oraş prin „Poarta Sf. Stefan”/Poarta Leilor vizitam Scaldatoarea Bethesda unde Isus ia spus bolnavului: „Scoala-te, ia-ti patul tau si umbla”(Ioan 5:1-16). Pornim cu piosenie pe Via Dolorosa – Drumul Crucii, cu cele 14 opriri ale lui Iisus Hristos. Vizităm Biserica Sfintei Învieri, ne închinăm la Sfântul Mormânt, Golgota, Piatra Ungerii, Capela Arătării lui Hristos. Cină şi cazare în Ierusalim. Optional transfer ( 10 euro) la Biserica Invierii la Slujba de Sambata noaptea( 23:30-03:00 am)
Ziua a VII-a: IERIHON
Mic dejun. Ne îndreptăm spre sud, spre Ierihon( autoritatea palestiniana), cel mai vechi oraş din lume, fiind populat încă din anul 9000 î.Hr.. Vizităm Biserica Dudul lui Zaheu vamesul, apoi ne indreptam spre Aşezământului Românesc din Ierihon. De aici, plecăm spre Mănăstirea Sf. Gheorghe Hozevitul unde sunt moastele Sf. Ioan Iacob si Pestera Sf .Ilie Tezviteanul. excursia este, optionala si costa 10 euro.. Inainte de a iesi din zona de Autoritate Palestiniana , Carantania- Muntele Ispitirii, unde Mantuitorul a fost ispitit de diavol de trei ori dupa 40 de zile de post si rugaciune , optional costa 15 USD.. Ne desfătăm apoi cu o baie în apele sărate şi nămolul Mării Moarte. Tel Aviv- orasul care nu doarme niciodata, tur de oras, Jaffo orasul vechi.Transfer la aeroport, formalitatile de check-in incep cu 3 ore inainte de zborul spre Bucuresti. Cu bagaje si amintiri spre tara.
PRETUL INCLUDE:
►transport avion Bucuresti -Tel aviv - Bucuresti;
►autocar de lux pe toata durata excursiei in Israel;
►taxe aeroport ,securitate si transferuri;
►6 cazări hoteluri 3*/4*
►demipensiune (mic dejun si cina);
►intrări la obiectivele vizitate mentionate in program;
►transferuri şi excursii conform program;
►ghid şi asistenta turistica in limba romana pe tot traseul in Israel;
►asistenta turistica din partea agentiei;
►preot insotitor.
PRETUL NU INCLUDE
►bacşişul (uzual): 30 €
►băuturile la cină;
►transferul la Bucuresti ( se poate asigura la cerere 50 euro/pers dus-intors cu avionul);
►asigurarea medicala ( 35 de ron, include si asigurarea storno de 1,5% din valoarea pachetului)►suplimentul single, 150 euro/pers/sejur;
►excursiile optionale mentionate in program.
MENTIUNE:
Programul poate fi rearanjat,mentinindu-se toate obiectivele de vizitat.
CONTACT:
TEL: 0744 - 55.17.97 ;0259 - 43.66.52
ADRESA: ORADEA, Casa De Cultura a Sindicatelor, str. Parcul 1 Decembrie, nr.1, cod 410068
E-MAIL: office@eurovacanta.ro ◦
Pelerinaj Israel 11.04-18.04.2010 640 euro cu taxe incluse
•
Abonați-vă la:
Postări (Atom)